Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Antivirus για το WC σας

Δεν είναι μακριά η εποχή που οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι θα αποτελεί ένα πιθανό στόχο

πηγή Kaspersky Lab

Στις 8 Αυγούστου η εταιρεία Trustwave εξέδωσε μια περίεργη οδηγία ασφαλείας: προειδοποιούσε τους κατόχους της έξυπνης λεκάνης Satis για ένα κενό ασφαλείας το οποίο επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να απόκτηση πρόσβαση στη λεκάνη τους1!

Συγκεκριμένα η έξυπνη λεκάνη Satis επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να εκτελούν διάφορες λειτουργίες από το κινητό τους, μέσω bluetooth και την χρήση της δωρεάν εφαρμογής My SATIS. Όπως ίσως ξέρετε για να επικοινωνήσουν δυο συσκευές μέσω bluetooth, πρέπει πρώτα να ανταλλάξουν ένα κωδικό. Για να διευκολύνει λοιπόν η έξυπνη λεκάνη τους χρήστες της, χρησιμοποιεί πάντα τον ίδιο κωδικό: 0000. Οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί λοιπόν να συνδεθεί με μια έξυπνη λεκάνη—αρκεί να είναι στην εμβέλεια του bluetooth της—και να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες όπως να τραβήξει το καζανάκι ή να κλείσει το καπάκι.

Μπορεί το συγκεκριμένο γεγονός να είναι αστείο, δεν παύει όμως να μας δείχνει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον: το "έξυπνο" σπίτι, μπορεί να προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες του, αλλά ανοίγει την πόρτα και σε μια σειρά ηλεκτρονικών κινδύνων. Και ενώ  ένα κενό ασφαλείας στον υπολογιστή μπορεί να διορθωθεί κατεβάζοντας μια ενημέρωση από το Ίντερνετ, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα γίνει αυτό για την έξυπνη λεκάνη σας!

Παραπομπές:
  1. Trustwave SpiderLabs Security Advisory TWSL2013-020, 8 Αυγ. 2013, τελευταία πρόσβαση 15 Οκτ. 2013 [online]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου